Number of the records: 1
Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945-1970
Title Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945-1970 / Martin Franc Author Franc, Martin, 1973- (Author) Issue Vydání první Publication Praha : Academia, 2024 Scope 734 stran : ilustrace (převážně barevné), portréty, faksimile ; 24 cm Country Czech Republic Language Czech Jazyk resumé English Edition Šťastné zítřky ; sv. 48 Note Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík Anglické resumé Annotation Publikace přináší celkový pohled na dějiny výživy a stravování od poválečné bídy a přísného přídělového systému až po velký rozmach české haute cuisine na konci šedesátých let. Autor se zaměřil jak na domácí vaření, tak stravování v restauracích i v jídelnách. Ukazuje, jak se utvářely ceny potravin a co lidé vnímali jako luxus. Zkoumá nejrůznější aspekty ovlivňující stravovací návyky a zaměřuje se i na dobovou propagaci zdravé výživy a na prosazování inspirací ze zahraničí. Problematiku zasazuje do širokého kontextu kulturních, sociálních, hospodářských, ale i politických dějin. Výrazy tezauru výživa * hromadné stravování * potravinářská výroba * Československo * 40. léta 20. století * 2. polovina 20. století Klasifikační znaky 2841 - Zdraví 2826 - Sociální vztahy 6031 - Zemědělsko-potravinářský sektor ISBN 978-80-200-3605-6 Copy count 1, currently available 1 Document kind Monografie Call number Location Info F 92464 PSS - Poslanecká sněmovna
Number of the records: 1